Waarom periodieke reiniging van uw koeltoren essentieel én verplicht is. Een koeltoren zorgt voor de afkoeling van een gebouw en/of een industrieel proces. Er zijn twee hoofdtypen koeltorens: natte en droge. Droge koeltorens gebruiken uitsluitend lucht, terwijl natte koeltorens in open verbinding staan met de buitenlucht en koelwater gebruiken om warmte af te voeren. Bij natte koeltorens verdampt een deel van het sproeiwater, wat het koelend effect aanzienlijk verhoogt en deze torens energie-efficiënter maakt dan droge varianten.


Risico’s van natte koeltorens
Een nadeel van natte koeltorens is dat bij onvoldoende of onjuist beheer en onderhoud, of bij gebrekkige waterbehandeling, de versproeide waterdruppels (aerosolen) besmet kunnen raken met (Legionella)bacteriën. Deze besmette aerosolen kunnen zich over een groot gebied verspreiden en een ernstig gezondheidsrisico vormen.

Om dit risico te beperken, gelden er strikte onderhouds- en reinigingsvoorschriften. Wettelijke bepalingen zijn vastgelegd in de Wet milieubeheer, het Activiteitenbesluit milieubeheer en de bijbehorende regelingen. Deze voorschriften zijn specifiek gericht op het goed beheer van koeltorens en legionellapreventie.

Wet- en regelgeving
Verschillende richtlijnen en publicaties stellen eisen aan het beheer en onderhoud van koeltorens:

  • Arbo-Informatieblad Legionella (AI-32): biedt richtlijnen voor het beheersen van legionellarisico’s in proceswaterinstallaties zoals koeltorens.
  • ISSO-publicatie 55.3: behandelt het ontwerp, beheer en onderhoud van koeltorens en luchtbevochtigers om legionellabesmettingen te voorkomen.
  • Besluit activiteiten leefomgeving (Bal): regelt de milieubelasting van activiteiten zoals koeltorens en legt verplichtingen op voor risicoanalyse en beheer van legionella.

Deze wet- en regelgeving vormt een kader voor het veilig beheren van koeltorens en minimaliseert het risico op legionellabesmettingen.

Risico voor werknemers en omgeving
Niet alleen omwonenden, maar ook werknemers die in de buurt van koeltorens werken of verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud, lopen risico om besmet te raken met de legionellabacterie. Daarom moeten er preventieve maatregelen worden getroffen om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen.

Hoe vaak moet een koeltoren worden bemonsterd?
Natte koeltorens zijn in het verleden vaak een bron geweest van legionellabesmettingen, wat heeft geleid tot ernstige aandoeningen zoals longontsteking en in sommige gevallen zelfs een fatale afloop. Volgens de wetgeving moeten koeltorens regelmatig worden bemonsterd, met name bij opstart en gedurende het koelseizoen. De exacte frequentie van monitoring, bemonstering en analyse is afhankelijk van de locatie en het gebruik van de koeltoren.

Advies
Het is van groot belang om uw koeltoren periodiek te reinigen en tijdig bemonsteringen uit te voeren. Dit is essentieel voor de gezondheid van medewerkers en omwonenden, maar ook om de efficiëntie en levensduur van uw koeltoren te behouden.

Meer informatie?
Wilt u weten of uw koeltoren voldoet aan de regelgeving?
Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek met de experts van Blygold Lab.
We zijn tevens bereikbaar via telefoon op 030 – 6344340 of per e-mail: salesblygoldlaboratories@blygold.com.