Hotels, pensions, bed & breakfasts met meer dan 5 slaapplaatsen, (mini-)campings, bungalowparken en jachthavens worden in Nederland beschouwd als prioritair voor legionellapreventie. Dit zijn locaties waar het risico op legionella-infecties hoger is vanwege de mogelijke aanwezigheid van kwetsbare groepen.

Niet iedereen weet dat verblijfsaccommodaties verplicht zijn maatregelen te treffen tegen besmetting met de legionellabacterie. Gezondheid en veiligheid zijn essentieel; daarom moeten bij deze locaties specifieke maatregelen worden genomen om de groei van legionellabacteriën in hun drinkwaterinstallaties te voorkomen.

In Nederland zijn er meer dan 5000 bed & breakfasts, verspreid over verschillende regio’s. De meeste B&B’s vinden we in de provincies Gelderland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Overijssel. Interessant is dat iets minder dan de helft van deze accommodaties slechts één aparte kamer of appartement heeft om te verhuren. Iets minder dan 5% van de B&B’s biedt meer dan vijf slaapplaatsen. Alleen deze grotere locaties worden als prioritair aangemerkt. In bijvoorbeeld de provincies Overijssel en Gelderland samen, gaat het om meer dan 100 van deze grotere locaties.

In de praktijk betekent dit dat elke B&B die accommodatie biedt aan zes of meer personen een gedetailleerd beheersplan en een bijbehorende risicoanalyse moet hebben. Voor deze B&B-eigenaren biedt Blygold Lab de mogelijkheid om een beheersplan met bijbehorende risicoanalyse op te laten stellen, wat essentieel is voor het waarborgen van de veiligheid van mensen met een kwetsbare gezondheid en het voldoen aan de wettelijke vereisten. Aanvullend kunnen wij ook de Legionella bemonsteringen verzorgen en de jaarlijks verplichte keerklep controle uitvoeren.

Voor advies, legionellapreventie of een legionellabeheersplan bent u bij ons aan het juiste adres. Wilt u een risicoanalyse uit laten voeren of wilt u laten controleren of de waterinstallatie nog aan alle eisen voldoet, neem contact op voor een vrijblijvende offerte: lab@blygold.nl  of bel ons via 030-6344340. We helpen u graag!